“Papa, wat betekent “en bee es vee vee?"

Afdrukken
PDF

nbsvv weekbriefHet kan je zomaar gebeuren op een mooie voetbalmiddag. Een vader die met z'n dochtertje langs de lijn van de plaatselijke club staat te kijken naar ons vlaggenschip. Het meisje dartelt wat heen en weer en omdat ze de leeskunst nog niet geheel beheerst probeert zij het scorebord te ontcijferen en begrijpen. Ze huppelt terug naar haar vader en stelt dan die indringende vraag , "Papa, wat betekent NBSVV"? De vader, een gewaardeerd oud-speler van het eerste elftal, geeft het kind natuurlijk vanuit zijn hart het antwoord. NBSVV betekent Nieuw-Beijerlandse Sport en Voetbalvereniging.

Normaal gesproken ga ik zulke gezellige vader/dochter momenten niet verzieken met betweterij. Nu echter moest ik ingrijpen omdat het arme kind totaal verkeerd werd voorgelicht. Ik heb hem dan ook gezegd dat NBSVV : "Nieuw-Beijerlandse Sport en Voetbalvereniging Voorwaarts" betekent.

Na wat heen en weer gepraat zei vader Smit, maak er een verhaaltje van op de site dan zien we wel of het waar is. Dus bij deze het verhaaltje en nooit meer vergeten.

Aat Bestebreur

Update gastenboek 25/04/2017

Beste Aat,

het lijkt me aannemelijk dat jouw versie klopt.

Ik ben echter nog steeds niet voor de volle 100% overtuigd dat ik mijn 7- jarige dochter, die ik ondanks haar Numansdorpse roots toch het NBSVV gevoel probeer bij te brengen, de verkeerde betekenis heb gegeven.

Mij is in 35 jaar lidmaatschap nog nooit het woord VOORWAARTS ten gehore gekomen. Uiteraard ben je nooit te jong om te leren, maar de nieuwe generatie moet wel up to date opgevoed worden.
Verhalen over hoe het vroeger was trekken weinig tot geen aandacht. Dat papa een jaar of 10 geleden nog regelmatig op dat prachtige veld liep en zelfs wel eens een doelpunt maakte werd afgedaan met een lieve glimlach waarna de volgende
halve maan tussen de melktandjes werd verslonden. Enige interesse in voetbal is er overigens helaas bij mijn beide dochters niet, die zak snoep is daarom bittere noodzaak om het 90 minuten vol te moeten houden.

In de huidige statuten komt het woord VOORWAARTS niet voor. Wel is vermeld dat :
"bij akte, op drie oktober negentienhonderd tachtig (03-10-1980) verleden voor A.Berger, destijds notaris te Oud-Beijerland, zijn de statuten van de vereniging laatstelijk gewijzigd"

Het is dus mogelijk dat de tenaamstelling in 1980 gewijzigd is. Als dat zo is zou ondergetekende zijn lidmaatschap in 1982 aangegaan zijn bij de Nieuw Beijerlands Sport en Voetbal Vereniging.

Natuurlijk kun je een 7-jarige van alles wijs maken, Wikipedia daarentegen niet. Ook daar geen melding van VOORWAARTS.

Wellicht is er iemand die zich geroepen voelt om definitief een klap te geven op onze discussie zodat wij het voor goed af kunnen sluiten en ik mijn dochter de ware betekenis van de ons zo geliefde letters N.B.S.V.V. kan onthullen.

Martijn & Amy Smith

AddThis Social Bookmark Button