Het Kompas: 'Het eerste jaar van SJO Korendijk'

Afdrukken
PDF

sjo korendijkDe jeugdafdelingen van 3 amateurclubs, NBSVV, sv Piershil en sv Goudswaardse Boys, zijn samengegaan onder de naam SJO Korendijk.

Hoe is het gegaan het eerste jaar? Het enthousiaste bestuur van SJO Korendijk aan het woord over het ontstaan, de aanpak en de resultaten van de samensmelting.
Frans van de Steeg, wedstrijdsecretaris van de SJO, trapt af: "Een paar jaar terug waren Piershil en NBSVV met hun jeugd al een keer samengegaan. Na één seizoen is daar toen jammer genoeg een einde aan gekomen. Het seizoen erop zijn Piershil en Goudswaardse Boys met de jeugd samengegaan. Die samenwerking verliep gedurende 3 seizoen prima. Omdat ook bij NBSVV de behoefte bleef bestaan om samen te gaan, zijn we begin 2016, met elkaar om tafel gaan zitten. Dat klikte meteen en dat is wel een belangrijke voorwaarde om zo'n samenwerking met succes te kunnen opzetten." Voorzitter Hans de Groot vult aan: "In alle drie de dorpskernen zie je dat het aantal jeugdleden afneemt. Je ziet het ook terug in de schoolklassen, die steeds kleiner worden. Het lukt dan niet meer om in alle leeftijdscategorieën een elftal te hebben. We zijn er trots op dat we nu 1 A (1019) team, 2 B (J017) teams, 2 C (1015) teams, 2 D (1013) teams, 4 E (J011) teams en 3 F (10og) teams hebben."

Hoe verdelen jullie alles tussen de 3 verenigingen?
'We hebben bijna 180 jeugdleden, waarvan ongeveer de helft van NBSVV vandaan komt, en 25% van Piershil en 25% van Goudswaard. We hebben dus ook de teams op die manier over de 3 sportcomplexen verdeeld. Daarbij wordt in de winterstop van sportcomplex gewisseld, aldus bestuurslid Martha Vink. "Een team speelt daarbij altijd een seizoenshelft op NBSVV en de andere helft op Piershil of Goudswaard." "Dat vergt natuurlijk wel een zeer goede communicatie tussen spelers, ouders, begeleiding en bestuur, zegt. bestuurslid Cees Veerman. Het ging zelfs zo ver dat aan het begin van het seizoen al bekend is in welke kleedkamer je de tweede helft van het seizoen zit. Ook zie je dat leiders, trainers en ouders zich heel flexibel opstellen. Voorafgaand aan de samenwerking werd de reisafstand tussen de complexen nog als een struikelblok gezien. Door goede afspraken te maken wie wanneer rijdt, zie je dat een ouder soms 1x per week de kinderen moet ophalen of moet wegbrengen naar een sportcomplex in een ander dorp. En dat natuurlijk maar voor 1 seizoenshelft."

Hoe reageerden de ouders en spelers op het samengaan?
Arjan Smit, bestuurslid en webmaster: "De ouders van Piershil en Goudswaard waren natuurlijk al gewend. Vanuit NBSVV was er voorafgaand wat meer weerstand. Maar het bleek allemaal erg mee te vallen. Voor wat betreft de spelers: dat ging zo makkelijk. Tijdens de eerste wedstrijden van het seizoen zat NBSVV nog aan de ene kant van de kleedkamer en Piershil/ Goudswaard aan de andere kant. Maar zodra de eerste doelpunten gescoord werden, ging dat kriskras door elkaar. Men zegt wel: sport verbroederd. Maar dat is zeker zo:'

Wat zijn de ambities van de SJO Korendijk?
"Onze belangrijkste ambitie is plezier. Plezier in het voetbalspelletje. Daarbij zijn we ervan overtuigd dat plezier vooral ontstaat wanneer je dat kan doen met zoveel mogelijk mensen die min of meer dezelfde sportieve kwaliteiten hebben als jezelf. Eenieder moet dan ook kunnen sporten op zijn of haar niveau. Voor het samengaan waren de verschillen in een team behoorlijk groot. Dat zorgde ervoor dat iets minder goede spelers op hun tenen moesten lopen en de iets betere spelers onvoldoende werden uitgedaagd. Dat gaat nu gelukkig een stuk beter," aldus Henk Gennissen, secretaris van de SJO. "Plezier is ook een belangrijke voorwaarde voor prestatie. Prestatie voor iedereen op zijn of haar niveau. Om die reden hebben we er ook voor gekozen om meiden samen met de jongens te laten voetballen. Op die manier wordt de ontwikkeling van die meiden het meest geprikkeld. We vinden dan ook iedere prestatie belangrijk: zowel het winnen van Al als het winnen van een wedstrijd door de E4. Daarbij zijn we natuurlijk wel realistisch: we zijn niet zo groot als bijvoorbeeld een SHO, maar we willen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat iedere speler zich kan ontwikkelen binnen de SJO."

Hoe hebben jullie dat georganiseerd?"
Allereerst hebben we voor ieder jeugdteam minimaal een leider of trainer. Sommige teams hebben er zelfs wel 3 of 4. Dat is gelukkig een luxe. Daarbij zijn ook al die trainers enthousiast en willen ze hun steentje bijdragen. Sommige trainers hebben meer voetba!ervaring dan anderen. Daarom hebben we Ron Ravel als Technisch Jeugd Coördinator aangetrokken voor het Jeugbeleidsplan. Ook moet hij ervoor zorgen dat alle leiders en trainers leren wat er wel en niet goed gaat tijdens de wedstrijden en hoe je dat verbeterd", geeft Henk Gennissen aan. En Arjan Smit voegt toe: "We gaan online trainingsstof aanbieden, die leiders en trai-ners kunnen downloaden, specifiek voor het voetbalprobleem van hun team. Ron zorgt er ook voor dat trainers die oefenstof begrijpen en gaan toepassen:'

Heeft jullie aanpak ook tot re-sultaten geleid?
"We hebben het idee dat bijna iedereen het super naar zijn zin heeft bij ons. Dat zag je ook bij het jaarlijkse voetbalkamp. Met bijna Zoo kinderen een weekend weg. Het was echt geweldig. iedereen ging met iedereen om. Alle leeftijden dwars door elkaar heen. En geen onvertogen woord gevallen", geeft Frans van de Steeg aan. Martha Vink zegt: "Op die manier leer je elkaar ook goed kennen en accepteer je iets makkelijker wanneer iets een keer niet goed loopt. Daar-naast hebben we trainingsavonden georganiseerd met ruim 20 jeugdtrainers." "Op sportief vlak hebben onze selectieteams zich ook kranig geweerd", vult Cees Veerman aan. "Onze F1 (1009-1) kwam tot de kwartfinale voor de KNVB beker. Een ongekende prestatie. En de seizoensaf-sluiting met diverse Hoeksche Waard bekers. Daarbij stonden onze E1, D1, C1, B1 en A1 in de finale van de runner-up bekers. Op de D1 na hebben al deze teams die beker gewonnen. "Een ongekend succes, dat we nog maar moeten zien te evenaren. Maar heel erg leuk natuurlijk", zegt Hans de Groot. "Alle teams zijn in het nieuw gestoken: een nieuw tenue, een trainingspak en een mooie tas. We zijn er trots op dat we dit gelukt is, met de hulp van onze sponsors en Klupp Sportswear. Dus ja, als bestuur zijn we tevreden tot nu toe. Maar we zijn er nog niet. We moeten deze lijn doortrekken en het die gasten nog meer naar de zin maken. Dat is tenslotte waarvoor we het doen!"

Bron: Het Kompas 4-10

AddThis Social Bookmark Button