HWB: 'Voor geen wedstrijd het eiland af'

Afdrukken
PDF

hwb organisatie14 jeugdcategorieën, 106 voetbalteams die 184 'thuiswedstrijden' spelen. De eilandclubs maken zich op voor de aftrap van de Hoeksche Waard Bokaal.

Oud-winnaars zijn nu ouders of zelfs trainers van de huidige spelers. Want dit seizoen speelt de jeugd al de 38ste editie van het voetbalevenement. Hoewel de clubs afgelopen jaren al heel wat ervaring hebben opgedaan, is het voor organisator NBSVV 'een hele uitdaging', zegt Ivo van Alphen namens de Nieuw-Beijerlandse voetbalvereniging.

De eerste ruim honderd wedstrijden rouleren over het eiland. Naast de competitie spelen de teams in poules op doordeweekse avonden hun 'Bokaal-wedstrijden'. Als de halve finale en de uiteindelijk finale aanbreken op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni mag NBSVV haar organisatieskills laten zien. Een op alfabet gerangschikte lijst met de voetbalverenigingen is de leidraad. Elk jaar wordt het stokje overgedragen aan de volgende club op de lijst. „We wisten dat we aan de beurt zijn dit seizoen", zegt Van Alphen. „Superleuk, maar natuurlijk zitten er ook haken en ogen aan." Het feit dat NBSVV een kleine vereniging is, vergt e en goede planning. „We hebben niet ontelbaar veel velden. Dat geldt ook voor de kleedkamers." Van Alphen zegt de hersenen te kraken om alles puzzelstukjes op de goede plaats te laten vallen. „Als team wil je jezelf tijdens de drukke halve finale en finale soms toch graag even terug kunnen trekken in de kleedkamer. We hebben simpelweg niet veel kleedkamers, wel veel teams. Daarnaast moeten we de wedstrijden logisch indelen én rekening houden met extra speling voor eventuele strafschoppen." In juni is het dubbel feest bij sportpark De Kreek, want de vereniging bestaat dan zeventig jaar. „We hebben een grote tent die we ook tijdens de finales van de Hoeksche Waard Bokaal laten staan. Het wordt een en al gezelligheid."

Gelijkwaardig
Van alle jeugdteams doen alleen de eerste ploegen mee. „We krijgen het niet voor elkaar om álle teams te laten spelen", zegt Van Alphen. De ploegen zijn volgens hem eerlijk in een categorie ingedeeld. Wie tijdens de competitie in de vijfde klasse speelt, doet dat ook tijdens het toernooi. „Alle wedstrijden zijn gelijkwaardig, want het is niet leuk om op een dinsdagavond met 15-0 te verliezen." De winnaars in de verschillende leeftijdscategorieën krijgen de 'bokaal' mee naar huis. Die dragen allemaal een naam van een bekende voetbalheld uit de Hoeksche Waard zoals Leen Vermaas, Wout Kreling, Cor de Vries, Co van der Hoek, Adri van Tiggelen en Jaap Stooker. Dit jaar zijn er twee nieuwe namen aan toegevoegd: Frans van de Steeg, vrijwilliger Goudswaardse Boys en mede-initiatiefnemer van SJO Korendijk en Adrie Troeleman, al 55 jaar lid van SHO.

Bron: AD 8-2

AddThis Social Bookmark Button